Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

Turistično društvo Črna na Koroškem

Naslov: Center 101, 2393 Črna na Koroškem
Kontaktna oseba: Štefanija Emeršič
Telefon, gsm: 041 470 497
Član RTZ SAŠKA od: 05 dec 2017
Nazaj na članstvo

image004 copy

Državna ocenjevalna komisija projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna je ocenjevala jedro Črne na Koroškem. Po ocenjevanju jih je županja Črne popeljala na ogled ene največje turistične zanimivosti najevsko lipo. In glej ga zlomka!! Ostro oko ocenjevalca Petra Ogorelca je opazilo nekaj prav posebnega. Dobro poglejte sliko! Velikanska kača, le kaj počne tam?

Najevska lipaNajevska lipa, ki pravzaprav ni lipa, ampak lipovec (Tilia cordata), raste ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem. Je najdebelejše drevo v Sloveniji.

Povezava do table Najevska lipa

Na informacijski tabli poleg lipe je navedeno, da ji je leta 1969 gozdarski inženir Sgerm v prsni višini izmeril obseg 11,24 metra. Ker pa je leta 1980 del trhlega oboda propadel, se je njen obseg nekoliko zmanjšal. Ko so leta 1993 lipi odstranili trhel in vlažen les iz notranjosti, je v obsegu merila 10,56 metra, leta 2006 pa 10,70 metra.

Božičev slapNedaleč od Božičeve kmetije nad Črno na Koroškem teče potoček, ki ustvarja kar visoko slapišče. V zgornjem delu je slapišče enopramensko, v spodnjem delu pa se razprši na drobne ,laske'. Slapišče je lahko dostopno in izlet do sem je primeren za vsakogar. Slapišče je vodnato pomladi ter jeseni, poleti pa od potoka ostane le vlažna stena.

DOSTOP:

Črna na Koroškem - Božičeva kmetija. Vendar je slap orientacijsko najlažje dosegljiv od ceste Črna-Javorje. Po 2 km proti Javorju je na desno odcep makadamske ceste.

rezmanov slapRezmanov slap je najlepši na Koroškem. Ni ravno med visokimi slapovi - visok je le 9 m, vendar je doživetje padajoče vode izredno intenzivno. Čeprav se slap skriva le 200 m od ceste, je zaradi brezpotja ter spolzkega terena žal težje dostopen. Enkratno bi bilo, če bi se skozi grapo uredila stezica - tako bi lahko slap postal prava znamenitost v okolici Črne na Koroškem.

DOSTOP:

Črna na Koroškem - Božičeva kmetija. Vendar je slap orientacijsko najlažje dosegljiv od ceste Črna-Javorje. Po 2 km proti Javorju je na desno odcep makadamske ceste.

helenski potokHelenski potok izvira pod Stoparjevim vrhom (1027 m), teče pod Sv. Heleno in rudnikom Helena ter si v spodnjem toku kot levi pritok reke Meže utira pot v soteski pod Navrškim vrhom (1001 m). V približno 3 km dolgem toku naredi 300 m višinske razlike. Razen manjših šumov ne ustvarja pravih slapov. Najvišji je dobre 3 m visok šum, ki pa je zaradi slikovitosti dovolj zanimiv za ogled.

Krajinski park ToplaTopla je čudovita alpska dolina pod južnimi stenami Pece. Zaradi svojih izjemnih naravnih lepot je zaščitena. Celoten zaselek objema visoke, mogočne in osamele kmetije Burjak, Florin, Kordež, Fajmut in Končnik, ki jih z vseh strani obdajajo obsežni, gosti smrekovi in macesnovi gozdovi. Izredno velike in mogočne kmetije v Topli so pravzaprav kar majhni zaselki; etnologi jih imenujejo »celki«.

pecaPeca je najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji. Dokaj obsežno goro na južni strani omejujeta dolini Tople in Meže, na severu pa se dviga nad Podjuno. Njeno vršno zgradbo sestavlja več vrhov. Najvišji vrh, 2.126 m visoka Kordeževa glava (nemško Kordeschkopf) leži v njenem južnem delu, je planotasta, porasla pretežno s travo in nizkim rušjem. Tu poteka naravna meja med Slovenijo in Avstrijo in deli Podjuno od Mežiške doline.

Dolina BistreDolina Bistre, po kateri teče potok Bistra, je ujeta med vrhovi Bela peč (1423 m) in Veliki Travnik (1637 m) na jugu ter Oražev hrib (1300 m) in Kneževa špica (1222 m) na severu. Kmečki domovi so večinoma na dnu doline, pobočja nad njo so strma in gozdnata. Posebnost Bistre so koroški čebelnjaki, ki so se v največji meri ohranili prav na tem območju.

SmrekovecSmrekovec je edino vulkansko pogorje v Sloveniji. Marsikdo ne ve, da je bil svoj čas aktiven vulkan Smrekovec, zato najdemo daleč naokoli v zemlji kamnine, ki so produkt lave ali pepela. Smrekovški vulkanizem je bil aktiven pred približno 30 milijoni let v geoloških obdobjih terciarja: oligocenu in miocenu. Vulkanizem je potekal v morskem okolju.

" Govca je najvišji vrh pogorja Olševe, ki se nahaja nad Solčavo na jugu in nad vasjo Koprivna na severovzhodni strani. Ker vrh ni poraščen je z njega zelo lep razgled proti sosednji Peci in Raduhi.

MedvedČrna na Koroškem je znana po medvedu, ki so ga lovci uplenili v Bistri 29. novembra leta 1963 in so ga imeli nagačenega v kletki v samem centru kraja. Leta 2008 so ga nadomestili z drugim primerkom.


RaduhaVelika Raduha je z višino 2062 m najvišji vrh Raduhe, pogorja ki se strmo dviga vzhodno od Robanovega kota. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp ter Olševi, Peci, Uršlji gori, Travniku in Komnu, Goltem ter večini vrhov nad osrednjim delom reke Savinje.

 

LOKACIJA: Črna na Koroškem z okolico

INFORMACIJE: SK Črna - Tekaška sekcija (http://www.skcrna.si)

Prvi gorski kolesarski center v Sloveniji obstaja v Črni na Koroškem že od leta 1995. Številne gorske doline se v okolici Črne dvigajo pod mogočne alpske vrhove. Gozdovi z nepregledno mrežo gozdnih cest in kolovozov nudijo skoraj neomejene možnosti za gorsko kolesarjenje. V naravi in na karti označen labirint gozdnih cest in kolovozov po dolinah ter med njimi, na gore in okoli njih je poimenovan SLEDI DIVJINE. Poti so poimenovane po živalih iz okolice: Ježev krog, Veveričin krog, Zajčev krog, Lisjakov krog, Risov krog, Petelinov krog, Jazbečev krog, Jelenov krog, Gamsov krog, Kanjin krog ... Nekatere poti so označene s stopinjami živali na lesenih stebričkih.

Izhodišča: Črna na Koroškem, Mežica, Jamnica. Skupna dolžina poti je 350 km, tur pa je 12, od tega 6 označenih. Najnižja točka je 495 m n. v., najvišja pa 1400 m n.v.

LOKACIJA: Podpeca, Mitnek

INFORMACIJE: www.primatjazu.com

Konjeniški klub Krofla, ki je bil ustanovljen oktobra 2001, je dobil ime po potoku, ki teče mimo samega kluba v Podpeci, točneje v Mitneku. Trenutno šteje okoli 60 članov. S konji se ukvarjajo približno 10 let. Njihov osnovni cilj je, da se vsi tečajniki in ljubitelji konj pri njih dobro in varno počutijo in da se naučijo osnov ravnanja s konjem. Imajo tri šolske konje, v sodelovanju s CUDV-jem, ki imajo pri njih nastanjenega tudi lastnega konja, pa pomagajo tudi pri terapevtskem in pedagoškem jahanju. V okviru KK Krofla je šola jahanja, terensko jahanje, pedagoško in terapevtsko jahanje ter počitniški jahalni tabori.

LOKACIJA: Pristava - Logi (travniki kmetij Cvelber in Pongračič)

INFORMACIJE: SK Črna - Tekaška sekcija (http://www.skcrna.si)

Proga v dolžini 3,5 km je po konfiguraciji lažja do srednja težka in je primerna za vse rekreativne tekače ter tekmovalce mlajših kategorij. Zaradi bližine središča kraja je primerna tudi za časovno krajše aktivnosti na snegu.

LOKACIJA: Bistra - Plaznik (travniki kmetij Plaznik in Prevržen)

INFORMACIJE: SK Črna - Tekaška sekcija (http://www.skcrna.si)

Proga v dolžini 4,5 km je v večini posvečena težjim tekom na smučeh, uporabljajo pa jo tudi za treninge tekmovalcev lokalnega kluba.

LOKACIJA: Kulturni dom Črna na Koroškem

Kegljišče je v kletnih prostorih kulturnega doma v Črni, Center št. 153, ki je last Občine Črna na Koroškem. V letih 2009 in 2010 je bilo kegljišče popolnoma obnovljeno z novimi avtomati in stezami in omogoča kegljanje na treh stezah.

LOKACIJA: Črna na Koroškem

INFORMACIJE: www.skcrna.si

Prav v središču Črne na Koroškem je smučišče, primerno za rekreacijsko in tekmovalno smučanje in tudi za treninge slaloma in veleslaloma za vse kategorije smučarjev. Smučarski delavci zagotavljajo 90 smučarskih dni letno, če je snega premalo, pa si pomagajo z dodatnim zasneževanjem. Dolžina smučarskih prog je približno 3 kilometre, obsegajo pa 15 hektarov površin. Smučišče je osvetljeno.

RNA NA KOROŠKEM-2

Domneva, da je bila Črna naseljena že v rimskem času, je resnično samo domneva, ki nima trdne opore. Črna se v virih prvič omenja leta 1137, kot navaja avstrijska umetnostno-zgodovinska topografija (Dunaj 1889, str. 306). Leta 1309 se v virih navaja župnik iz Črne, v poznejših navedbah pa najdemo podatke o kmetih, ki so tu živeli (1317, 1449, 1461). Sicer je Črna glede svetnih gospodov doživljala isto usodo kot drugi kraji Mežiške doline. Leta 1323 je Konrad Auffesteinski dobil Pliberk in vsa posestva, tudi Javorje in Črno, da bi leta 1368 vse skupaj dobili Habsburžani.

Povemo lahko še to, da je desni breg Meže spadal najprej v prafaro Ljubno, levi pa v prafaro Šmihel pri Pliberku. Leta 1362 je celotno področje Črne prišlo pod upravo fare Šmihel, leta 1601 pa je vse skupaj kupil grof Ivan Ambrozij pl. Thurn - Valsassin za 80.000 goldinarjev od cesarja. Tako je kraj vse do danes dokaj tesno povezan z grofovsko družino. Thurni so imeli Črno v lasti vse do leta 1782, ko je bilo odpravljeno dedno kmečko podložništvo, ki je res prenehalo leta 1782, ne pa tudi lastništvo posesti, hiš ali obratov, ki jih je ta družina imela na področju Črne.

Iz leta 1620 so znani tudi prvi zapiski o fužinarstvu, ko se je v Črni naselil fužinar in rudar iz Labotske doline Melhior Puc; tja je dal prenesti tudi svoje koncesije za dve talilni peči. Že leta 1624 je rudnik in fužine prodal grofu H. L. Thurnu. To je verjetno tisti korak, ki je dolino Meže v poznejših stoletjih vse do danes zaznamoval z rudniki svinca in železarstvom. Nato je očitno tudi v Črni po letih uspešnega trgovanja s svincem v obdobju 1620–1634 nastopilo obdobje inflacije, ko se je svinec slabše prodajal. Iz leta 1644 je v koroškem deželnem muzeju v Celovcu ohranjen tudi prvi pisni vir, ki omenja rudarjenje v Črni, iz leta 1665 pa izvira listina, ki dovoljuje kopanje svinčenega sijajnika v Črni. V 17. in 18. stoletju je zato sledilo močno poseljevanje Črne in okolice. Rudarjenje svinčeve in cinkove rude je bilo tako zakoličeno za nadaljnjih 330 let.

Koncem 18. stoletja je delo v rudnikih skoraj čisto prenehalo, vendar se je hitro spet obnovilo, saj je imela Avstrija zaradi Napoleonove Ilirije velike interese v Mežiški dolini. Tako se je delo v jamah v drugi polovici 19. stoletja spet razmahnilo. Lastnikov rudnikov je bilo več, kasneje pa so se združili v Bleiburško unijo rudnikov BBU (1861) s sedežem v Celovcu. Povemo lahko tudi to, da so v rudniku po večini delali tujci, od domačih kmetov le malokdo. Če so že delali domačini, so ti bili običajno revnejšega sloja. Sicer pa se pri rudniku ni delalo samo v jami; tu so bili tudi kovači, mizarji, gozdarji, pozneje električarji, upravljavci žičnic, delavci v topilnici ... Rudnik je odločilno vplival na podobo kraja, kot ga vidimo danes.

Rudarjenje je danes opuščeno, na "knapovške" čase pa spominjata turistični rudnik in muzej PODZEMLJE PECE v sosednji Mežici, kjer se lahko radovedni obiskovalec z jamskim vlakom odpravi po starih rudarskih sledeh. V centru vasi sta na ogled tudi stalna etnološka zbirka in rudarski muzej, ki pričata o bivalni kulturi Črnjanov in njihovem delu v preteklosti.

FUŽINARSTVO

Pri razvoju Črne je igralo pomembno vlogo tudi nekaj več kot 100 let trajajoče železarstvo. Že omenjeni Melhior Puc je prav gotovo postavil (vsaj idejno) temelje železarstva za vso dolino. Seveda je prvotno železarstvo zamrlo. Na novo so jih spet postavili grofje Thurni, in sicer je bila prvotna železarna grofov Thurnov zgrajena v letih 1772–1775 v Črni. V 2. polovici 18. stoletja so morale biti, vsaj za silo, urejene poti od Črne do Mežice, saj so imeli obrati v Črni in Mežici enotno vodstvo, drugače bi morali tudi težke tovore nositi čez hribe. (V mežiških železarnah niso topili rude, surovo železo so vozili iz drugih Thurnovih železarn). Podrobno poročilo o delovanju železarne grofov Thurnov iz Pliberka na Črni iz leta 1804 poroča o naslednjih napravah in obratih:

• en požarni ogenj (talilnica)

• eno Valoško kladivo in ogenj

• ena cajnarica

• žebljarna s 6. ognjišči

• 30 nakoval

• dvojne navadne klešče

Po tem popisu orodij in naprav Š. Lednik sklepa, da je na Črni v železarni delalo do 200 ljudi. V to so všteti tudi tisti, ki so pripravljali oglje in teh ni bilo malo. Lahko povemo recimo to, da so leta 1830 izdelali 1000 centov žebljev, ki so jih prodali ladjarjem v Trstu.

Razvoju železarstva v Črni lahko sledimo skoraj do konca 19. stoletja, ko je začela v povečanem obsegu obratovati železarna na Ravnah. Obrat v Črni je bil že leta 1892 močno skrčen, v naslednjih letih pa je nehal obratovati. Svoje je seveda naredila železnica skozi Guštanj (Ravne), parni stroj v železarni (1830), utesnjenost kraja Črna in seveda oddaljenost. Leta 1880 (po Ledniku) so Thurnove fužine na Črni nehale delati. Grofje Thurni pa so postavili temelje razmahu železarstva v Guštanju (na Ravnah).

IZ PREJŠNJEGA STOLETJA DO DANES

Črna se je skozi stoletja razvijala iz vaškega naselja, s stalnim naraščanjem prebivalstva, v tržno okolje.

V župniji je bilo v 16. stoletju kakih 10 hiš, do srede 18. stoletja pa se je število povečevalo, tako da leta 1764 že šteje 51 hiš, leta 1931 pa 112 hiš. Večalo se je število prebivalstva (leta 1856 jih je bilo 1586, leta 1954 = 4468, leta 1991 pa 3950). Številčnost ni naraščala toliko zaradi naravnega prirastka, temveč zaradi priseljevanja od drugod. V industrializirani Črni so videli zaslužek in tako prihajali iz bližnjih krajev (Mežice, Prevalj, Pliberka, Železne Kaple, Štajerske, Prekmurja...), pa tudi iz malo bolj oddaljenih krajev (Italije, Nemčije, pozneje tudi Hrvaške in Bosne).