Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

Turistično društvo Frankolovo

Naslov: Stražica 2, 3213 Frankolovo
Kontaktna oseba: Irma Blazinšek
Telefon, gsm: 031 384 399
Član RTZ SAŠKA od: 06 dec 2017
Nazaj na članstvo

- Na Novo leto, 1.1. 2018, s kratkim kulturnim programom ob 16,45 in odhodom ob 17. uri izpred paviljona v parku pri Graščini na Frankolovem na  19. Novoletni nočni pohod z baklami »Po poteh grajskih pravljic« iz Frankolovega mimo gradu Lindek skozi Lipo in Dol nazaj na Frankolovo, s postanki med potjo na več kmetijah in pogostitvijo ob povratku

- Jutranji pohod na Špičasti vrh z ogledom sončnega vzhoda  v soboto v marcu, ki je najbližja 1. pomladnemu dnevu, zbor zjutraj ob 5. uri pri Pristovškovemu križu, Lipa 6, nad Tomažaki,

- Pohod po Tončkovi Na velikonočni ponedeljek,  oz. v mesecu  aprila  s pričetkom ob 14. uri, izpred OŠ Frankolovo, gremo po Učni poti Antona Bezenška ali »Tončkovi poti. S to potjo želimo namreč približati bogato življenje in delo prof. Antona Bezenška, zgodovino kraja, šege in navade tukajšnjih ljudi, etnološko dediščino, kulturne znamenitosti ter živalski in rastlinski svet. 8,5 km dolga pot se začne pri OŠ Frankolovo, po njej nas vodijo ptički (zvočne ptičje hišice, otroci – ptički povedo, kaj zanimivega se je na tistem mestu zgodilo), sledite puščicam, pozvonite na zvonce pri hišicah ter jim prisluhnete.

- Cvetlični sejem: v mesecu aprilu

Delitev rož :1 rožica za vsako gospodinjstvo in za vsakega člana društva. Vsako polno uro žrebanje za plato rož izmed članov, ki so že plačali članarino, možnost nakupa rož in različnih sadik sadja, zelenjave, bogat srečelov in druga obsejemska ponudba: več kot petnajst razstavljavcevvam bo nudilodomače dobrote, pridelke, izdelke, ročna dela, sveže pečene »štraube«, nagradne igre,  nastopile bodo domače glasbene skupine, predstavile pa se bodo tudi  določene skupine iz kraja in še se kaj najde. Podelimo tudi Priznanje Grajskega vrtnarja za najlepšo zasaditev, skalnjak, najdebeljše in najstarejše drevo, odvisno od tega, za kaj pripravimo razpis

Golaž žur: 1. sobota v mesecu septembru Turistično društvo Frankolovo bo v letu 2018 organiziralo že  8. GOLAŽ ŽUR, oz. kuhanje golaža.

Ob 10. uri pričetek kuhanja golaža, med 10. in 13. uro  zabavna predstavitev sodelujočih skupin, pravil in drugih aktivnosti društva, po 13. uri degustacija golaža  in domačega kruha, ki ga spečejo  gospodinje. Vse sodelujoče skupine prejmejo priznanja,  najboljšim trem skupinam  pa poleg priznanj podelimo tudi  medalje  in nagrade v obliki kosil, ki nam jih prispevajo okoliški gostinci.

Martinovo žegnanje konj

Na martinovo nedeljo prirejamo tradicionalni martinov Blagoslov konj, ki je v graščinskem parku na Frankolovem. Obred opravi domači župnik, p. Branko Cestnik, v kratkem kulturnem programu  pa sodelujejo otroci OŠ Frankolovo in še kakšna domača glasbena skupina Konjeniki prejmejo lep spominski obesek in  malice, njihovi konjički pa košček kruh s soljo.

 

Po potrebi pripravimo še kakšno delavnico, letos pa že tretje leto pripravljamo jaslice v projektu Božični Vojnik in sodelujemo pri predstavitvi društev, pripravimo pa tudi vodenje po Tončkovi poti ali po želji obiskovalcev.

VOJNIK-2

Turistično društvo Frankolovo je takoj za Prostovoljnim gasilskim društvom najstarejše društvo v kraju. Društvo ima že  dolgoletno tradicijo, saj v letošnjem letu praznuje 63-letnico obstoja. Ves čas je vpeto v dogajanje v kraju,  spodbuja splošni in turistični razvoj, se zavzema za napredek kraja, skrbi za  kulturno dediščino, oživitev starih običajev in sodelovanje z ostalimi društvi.

S pomočjo evropskih sredstev je društvo v letu 2015 z odprtjem inovativne Učne poti (namesto obvestilnih tabl postavljene zvočne ptičje hišice) Antona Bezenška ali Tončkove poti in postavitvijo njegovega doprsnega kipa, slovesno obeležilo 160 letnico njegovega rojstva. Prof. Anton Bezenšek, najznamenitejši Frankolovčan, se je v zgodovino vpisal kot pesnik, slavist, pedagog, literat, urednik, prevajalec, čebelar, njegovo življenje pa je najbolj zaznamovala stenografija. S svojim delovanjem, ki je bilo vpeto v vse pore družbenega in kulturnega življenja je povezal Slovence in Bolgare, ki jim je zapustil neprecenljivo intelektualno dediščino, zato je bil v Bolgariji veliko bolj cenjen kot doma.

S pohodi po tej poti in ostalimi pohodi, kot je npr. novoletni nočni pohod po poteh Grajskih  pravljic mimo  gradu Lindek prav na novoletni dan, ki ga množično vsako leto obiščejo obiskovalci od blizu in daleč ter  tradicionalnimi prireditvami kot je  cvetlični sejem v aprilu, če izpostavimo nekaj  večjih,  promoviramo kraj in društvo tudi širše.