Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

TD Mozirje

Drustvo.mozirje@amis.net

www.mozirje.si

Naslov: Hribernikova 1
Kontaktna oseba: Andrej Klemenak
Telefon, gsm: 041 643 440
Član RTZ SAŠKA od: 09 jul 2017
Nazaj na članstvo

Zgornja Savinjska dolina je ena najlepših alpskih dolin v Evropi. Tukaj Vam ob vstopu v zasanjano in prelepo zeleno dolino, ki jo okrog in okrog objemajo in varujejo skalnati vršavci in vitke, visoke smreke, jelke in bukve, odpira vrata v podeželsko mesto Mozirje, ki je istočasno tudi občinsko središče.

Potrjen je najstarejši pisni vir o imenu Mosir, omenjen v prvi doslej znani listini, ki je darilno pismo oglejskega patriarha Pelegrina iz leta 1146. Kdaj je Mozirje dobilo trške pravice, ni znano, z gotovostjo se trdi, da je to bilo pred letom 1318. Trg Mozirje je smel uporabljati grb po letu 1581, ko je nadvojvoda Karl  potrdil trške pravice in hkrati predpisal podobo trškega grba.

Mozirje je danes upravno in trgovsko središče Zgornje Savinjske Doline. Mesto je nedvomno primerno za razvoj turizma ter malih podjetij in obrtnikov. Turizem je dejavnost, ki mesto močno označuje in bo v prihodnosti postalo še močnejše, saj ima kraj odlične naravne znamenitosti.

Mozirje v številkah:

 • Površina: 53,7 km2
 • Nadmorska višina: 340-1500m
 • Število prebivalcev: 4083
 • Gostota prebivalstva: 76 prebivalcev/km 2
 • Število gospodinjstev: 1121

Pokrajina

Mozirje se nahaja na vhodu v Zgornjo Savinjsko dolino, 15 km od avtocestnega odseka Ljubljana – Celje. Kraj se razprostira na levem bregu, v tem delu še vedno kristalno bistre in povsem čiste Savinje, na nadmorski višini 347 m. Obkrožajo jih Golte in veriga gorovja Dobrovlje. Na vzhodu je omejeno s sotesko Savinje, na zahodu pa se odpre v smeri mesta Gornji Grad ter proti Logarski dolini.

Pomemben del občinskega središča je hortikulturni park Mozirski gaj, ki so ga leta 1978 uredili krajani v sodelovanju z vrtnarji. Mozirski gaj je nastal z zaraščanjem trške gmajne, obogaten z divjimi odlagališči smeti in odpadkov. Pridne roke krajanov ob strokovni pomoči slovenskih vrtnarjev so dokazale, da je mogoče oskrunjeni del narave domiselno spremeniti v cvetlični gaj. Na sedmih hektarjih se nahajajo negovane parkovne zelenice, cvetlične grede, obilje okrasnih grmovnic, voda in številni etnografski objekti z opremo iz podeželskega življenja ter obilo malih živali.

V gaju skozi vse leto potekajo razne prireditve – Pomlad v Mozirskem gaju, Poletje skozi cvetje, Mednarodna razstava cvetja, Razstava buč… Mozirski gaj ima pomemben izobraževalni pomen za vse, ki si park ogledajo.

Mesto Mozirje leži neposredno pod visoko kraško planoto Golte, ki spada k predgorju južnih apneniških Alp. Planota Golte je poznana kot smučarski center (1300-1500 m), kjer številne vlečnice in sedežnice omogočajo prijetno smuko na terenih vseh težavnosti. Smučišča obsegajo 75 ha, urejenih pa je tudi 12,5 km tekaških prog.

Alpski vrt je park alpskega cvetja v njegovem naravnem habitatu. V prvobitnem naravnem okolju so ustvarili najvišje ležeč in najlažje dostopen alpski vrt v Evropi. Park obsega 2 ha površine.

Reka Savinja je naravna vrednota državnega pomena, ki ima hidrološki in ekosistemski pomen.

Naravne zanimivosti

Privoščite si doživeti naravo v različnih letnih časih, vabijo Vas:

 • krajinski parki Logarska dolina, Robanov kot in Golte
 • reka Savinja s slapom Rinka, mnogimi izviri, pritoki in slapovi
 • Mozirski gaj – park cvetja in Alpski vrt na Golteh
 • prostrane kraške planote Dobrovlje, Menina planina, Dleskovška planota
 • Snežna jama, Potočka zijalka, znamenite jame in brezna
 • vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank
 • Smrekovško pogorje z zanimivim rastlinjem na vulkanskih kamninah
 • pestrost življenjskih oblik v območjih Natura 2000
img_9248a jakop jakop

Zgodovinske zanimivosti

Zgodovinska in etnografska zapuščina preprostih kmetov, gozdarjev in splavarjev – flosarjev je zares bogata. Odprite se srečevanju preteklosti in sedanjosti, obiščite:

 • Muzej Vrbovec, Muzej gozdarstva in lesarstva v Nazarjah
 • Flosarsko zbirko na Ljubnem ob Savinji
 • zbirko Mozirje in Mozirjani ter zbirko Aleksandra Videčnika v Mozirju
 • etnološke zbirke v Šteklu v Gornjem Gradu
 • zasebne etnološke zbirke na domačijah
 • sramotilni steber – pranger na Rečici ob Savinji
 • Fašunovo hišo na Ljubnem ob Savinji
 • stalno razstavo o Potočki zijalki in razstavo Zdravje bolnikov v Logarski dolini
 • stalno razstavo filcanih izdelkov v Solčavi
 • Žagerski mlin v Podvolovljeku

Sakralne zanimivosti

Spoštljivo se približajte posvečenim krajem kot so:

 • cerkev sv. Jurija v Mozirju
 • cerkev sv. Nikolaja v Ljubiji
 • cerkev sv. Marije – Mati Božje in sv. Roka na Brezjih
 • cerkev sv. Marije – Mati Božje v Lepi Njivi
 • cerkev sv. Mihaela v Šmihelu nad Mozirjem
 • katedrala sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu
 • zakladnica mašnih plaščev in cerkev sv. Frančiška Ksaverija v Radmirju
 • knjižnica v frančiškanskem samostanu in cerkev Marijinega oznanenja v Nazarjah
 • cerkev sv. Antona v Podvolovljeku
 • gotska cerkev Marije Snežne v Solčavi
 • cerkev sv. Duha v Podološevi in kapela Kristusa Kralja v Logarski dolin

Za sproščujoče aktivnosti v naravi je veliko priložnosti v vsakem letnem času.

S klikom na željeno aktivnosti se boste pomaknili po strani navzdol do več informacij. S klikom tukaj pa si lahko pogledate nekaj predlogov izletov, ki smo jih pripravili za Vas.

Pohodništvo in planinarjenje

Lepa pokrajina Mozirja in okolice ponuja veliko možnosti za pohodništvo. Na voljo je vse, od lahkotnih sprehodih ob travnikih, potočkih in gozdovih do zahtevnejših gorskih tur. Mimo planinskih koč vas vodijo označene in urejene planinske poti.

Pripravili smo vam nekaj idej za izlete v okolici Mozirja. S klikom na povezavo boste dobili več informacij.

GOLTE7

Nazaj na seznam aktivnosti

Kolesarstvo

Kolesarstvo je eden najbolj priljubljenih rekreativnih športov. Z njim se ne le rekreiramo, temveč tudi doživimo pristen stik z naravo. Mozirje z okolico Vam ponuja številne zanimive kolesarske poti.

Izposoja koles:Kolesarja

 

Nazaj na seznam aktivnosti

Ribolovodlov-plemeskih-lipanov

V revirjih RD Mozirje lahko uspešno ribarite na vse načine športnega ribolova (muharjenje, beličarjenje, vijačenje). Kakšen je uspeh pri ribolovu je odvisno od različnih dejavnikov, v tem pa je tudi glavni čar ribolova. Na spletni strani ribiškega društva Mozirje si lahko preberete več o vrstah rib, ki jih najdemo v naših vodah: povezava.

Tukaj imate seznam mest, kjer si lahko priskrbite dovolilnico za ribolov.

 

Nazaj na seznam aktivnosti

 

Jahanjesoteska

Čudovita narava in urejene gozdne poti Vam na obisku v Savinjski omogočata, da se odločite tudi za jahanje konjev. Jahanje je možno pri:

 • Ranč Burger Veniše - turistično jahanje 3 krogi 3 €/osebo, terensko 1h z vodičem 15 €/osebo, v maneži 15 €/osebo (1 h)
 • TK Levc - jahanje v maneži 10 €/osebo (30 minut)

Obvezna je predhodna najava!

Nazaj na seznam aktivnosti

 

Wellnes

Zaradi vsakdanjih obveznosti in natrpanih delovnikov zagotovo potrebujete sprostitev. To Vam omogočajo Wellnes storitve v Mozirju in okolici:

10017661

Nazaj na seznam aktivnosti

Zimski športi

Sodobno opremljen center Golte Vam ponuja obilo možnosti za zimske športe. Smučarske proge omogočajo obilo užitkov smučarjem, deskarjem in sankačem, urejene pa so tudi tekaške proge.

BORD

Za alpsko smučanje, sankanje in ostale zimske aktivnosti kontaktirajte:

Nazaj na seznam aktivnosti

 

Vodni športi

Reka Savinja s svojo raznolikostjo poskrbi tudi za vse željne avantur na vodi, kot so rafting, soteskanje in kajak.

kajak

Prepustite se adrenalinu in še na drugačen način doživite Savinjsko dolino!

Nazaj na seznam aktivnosti

 

 

Plezanje

Če ste ljubitelj adrenalina Vam vsekakor priporočamo plezanje:plezanje

Nazaj na seznam aktivnosti

 

 

MOZIRJE-2

T

img_9392a

102110070
img_9248a

pust3

MOZIRSKI GAJ
Mozirski gaj obiskovalce navdušuje s prekrasnimi cvetličnimi gredicami in etnološkimi objekti.Prostor med reko in strugo Savinje je idealno mesto za prikaz hortikulture, etnografskih značilnostim gospodarskih in društvenih dejavnosti, kot so: gozdarstvo, obrt, lovstvo, ribištvo, čebelarstvo in še kaj.
GOLTE
Golte so sodoben športnorekreacijski center, ki je aktiven predvsem pozimi. Sodobno opremljene smučarske proge omogočajo obilo užitkov smučarjem, deskarjem in sankačem. V poletnih mesecih pa so Golte zanimive za ljubitelje narave, ki si lahko v letnem vrtu ogledajo raznolikost rastlinja na tem območju.
MOZIRJE
Mozirje je največji kraj v Zgornji Savinjski dolini, zanimiv zaradi bogate zgodovine, tradicije in ugodne lege. Privlačna narava z gozdovi daje Mozirju dobre osnove za turizem, vse to pa nadgrajuje obnovljeno staro trško jedro. Turistično ponudbo Mozirja dopolnjujeta tudi smučarski center Golte in Mozirski gaj.
PUSTNJAKI
Med turističnimi prireditvami v Mozirju je na prvem mestu pustovanje, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo. Mozirski pustnjaki nosijo visoke klobuke (cilindre), frak in bele hlače. Pust mozirski ima tudi svojo fano (bandero), ki jo vedno nosijo na čelu sprevoda. Pridite v času pusta in si oglejte kako Mozirski pustnaki “okolofirajo”.

Turizem v Mozirju

Mozirje je že tradicionalno povezano s turizmom. Že nekdaj je bil ta kraj zanimiv za turiste, ki so si želeli mir, čist zrak in lepo okolje. Dodajmo še k temu prijaznost in gostoljubnost domačinov. Že pred vojno, zlasti pa po njej, so bili turisti redni obiskovalci našega kraja. Z nastankom turističnega centra na Golteh in Mozirskega gaja je turistična dejavnost še bolj zaživela. Naravnih lepot v našem kraju je v izobilju. Reka Savinja s svojimi pritoki daje čudovit pečat, ki poudarja življenje, rast in značaj našega človeka.

D Mozirje deluje že 125 let. Vključuje se v vse akcije turizma v Mozirju. Poznani so po organizaciji in izvedbi številnih izletov.