Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

Turistično kulturno društvo Globoče

Naslov: Globoče 15, 3212 Vojnik
Kontaktna oseba: Jože Žlaus
Telefon, gsm: 041 705 678 (Jelka), 031 798 380 (Jože)
Član RTZ SAŠKA od: 06 dec 2017
Nazaj na članstvo

VOJNIK-2

Naše društvo deluje že od l. 2002 in se je v teh 15. letih nabralo že kar lep kupček prireditev in raznih dogodkov. Kot že samo ime pove, delujemo na področju kulture in turizma. V okviru društva delujeta dve glasbeni skupini:  Joškova banda na izviren način muzicira stare viže iz zakladnice ljudske glasbe, prav tako pa skupina Kitarakon posega v zakladnico naše bogate ljudske glasbe in izvaja glasbo s pomočjo kitar, kontrabasa in troglasnega petja odličnih pevk. Obe glasbeni skupini sta zanimivi za poslušalce, zato ni čudno, da sta nastopali že tudi izven Slovenije, v Srbiji, Hrvaškem, Avstriji in kar 6 krat na Češkem.

Zlasti s Čehi je naše društvo izrazito povezano. Zakaj? Sedež našega društva je v Globočah pri Vojniku, kjer ima predsednik našega društva Jože Žlaus svojo galerijo Piros, v kateri je postavljena zbirka knjig, slik in ostalega materiala o češki pisateljici in pravljičarki Boženi Nemcovi in ostalih čeških pisateljev in pesnikov. To je največja zbirka češke literature v Sloveniji, zato je zanimiva tudi za študente češčine – bohemistike na Univerzi v Ljubljani. Prav ti študenti so večkrat gosti galerije in si bogato zbirko z zanimanjem pogledajo. Seveda so na zbirko ponosni na Veleposlaništvu Češke v Ljubljani, zato sta si zbirko ogledala bivši veleposlanik Dr. Petr Voznica in sedanja veleposlanica Vera Zemanova. V dogovarjanju je tudi, da bo v Globočah sedež na novo aktiviranega slovensko-češkega prijateljstva. Vemo pa, da bratska naroda povezujejo že dolgoletne prijateljske povezave, od Barbare Celjske pa vse do slov. študentov in kulturnikov, ki so študirali v Pragi ali čeških kulturnikov, ki so živeli in delovali v Sloveniji.

V našem društvu se dogaja tudi marsikaj na področju likovnega ustvarjanja in razstav. Tudi na tem področju je gonilna sila predsednik Jože Žlaus, ki je tudi slikar – grafik in eden od nosilcev projekta obujanja spomina na Vojničanko Dorotejo Hauser mojstrico škarjerezov – silhuet, to je miniaturne umetnosti, ki je bila zelo popularna v zač. 20. stoletja. V Žlausovi zbirki so originali umetnice in njegove grafike narejene po njenih motivih. V Vojniku zato nastaja galerija na prostem, saj je kar nekaj motivov Doroteje Hauser poslikanih na pročelju garaž in škarp in s tem je Vojnik pridobil nekaj novega tudi v turističnem smislu.

Smo verjetno najmanjše društvo v občini Vojnik, zato pa toliko bolj aktivni v kulturnem in turističnem utripu naše občine. Zato vabljeni v Galerijo Piros v Globočah, kjer vam lahko predstavimo naše delo. Potrebna je samo predhodna najava na mobi: 041 705 678 (Jelka),  031 798 380 (Jože) ali email: joze.zlaus@t-1.si