Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

Turistično športno društvo Sv. Primož

Naslov: Primož na Pohorju 19 b, 2367 Vuzenica
Kontaktna oseba: Majda Poročnik
Telefon, gsm: 040 572 208
Član RTZ SAŠKA od: 05 dec 2017
Nazaj na članstvo

Slomšek je posebej poskrbel za novo cerkev sv.Primoža.

Prvotna cerkev je bila sezidana leta 1789, znano pa je, da je bila v Sv.Primožu na Pohorju še starejša cerkev, vendar tudi ta ne na mestu, kjer stoji današnja. Leta 1840 je Sv.Primož škof ponovno povzdignil v kuracijo, zgradili so novo cerkev in župnišče.

Cerkev so blagoslovili leta 1844 in med navzočimi duhovniki je bil tudi Slomšek - takratni vuzeniški dekan.


Legenda, zgodovina, pravljica

Prvotna cerkev naj bi po virih stala v Požarskem grabnu pri Lebičevem križu ali na Tavčmanovi ravni blizu ceste, ki je vodila k staremu kamnolomu in dalje proti današnji spodnji postaji žičnice Kaštivnik, kjer so nekoč v rovih kopali železovo rudo. Kdaj je bila postavljena prvotna cerkev ni znano, na oltarju pa je bila letnica 1684. Mimo prve cerkve je vodila stara trgovska pot. V času cesarja Jožefa II, je bila zgrajena nova, oziroma druga cerkev, tokrat na novi lokaciji na Šentprimškem ali Žvirčevem vrhu.

V tleh v gozdu so še danes vidni temelji v višino 60 cm, dolžine 8 x 4 m. Zatem so zgradili še tretjo, novo cerkev, ki je bila podružnična cerkev sv. Primoža in sv. Felicijana na sedanji lokaciji. Prva maša je bila v njej 1789 leta. Leta 1843 so ob cerkvi zgradili novo župnišče in gospodarsko poslopje. To gradnjo je vodil Anton Martin Slomšek, ki je bil takrat nadžupnik v Vuzenici. 18. junija 1844 pa je bila posvečena in obnovljena cerkev sv. Primoža, ki jo je prav tako obnovil Anton Martin Slomšek. Cerkev je posvetil takratni lavantinski škof Ksaver Kutnar. S tem je sv. Primož na Pohorju postal kmalu samostojna župnija in njen prvi župnik je postal Janez Krumpak, ki je pisal tudi pesmi.

V kuracijo je bila povzdignjena leta 1887 in leta 1891 je postala samostojna župnija. Cerkev ima raven lesen strop, kot včasih romanske cerkve. Med letoma 1844 in 1859 so cerkev še opremili z notranjo opremo in zgradili še zvonik. V cerkvi so trije oltarji. Med župniki na tej župniji velja omeniti še Ivana Dolinarja, ki je bil tu dušni pastir kar 45 let, vse do leta 1965, ko je umrl v starosti 84 let.

Jože Praper, Vuzenica znamenitosti in zanimivosti, Vuzenica, 2007
Cerkev Sv. Primoža

Zanimivosti

793
Gozdna učna pot
Severno pobočje Pohorja, ki se spušča od Kop vse do Drave, je značilno po veliki gozdnatosti. Ljudje so tu že desetletja močno navezani na...
513
Sedovnikova lipa
Sedovnikova lipa je najstarejša lipa, katere naj bi v preteklosti posadili Turki. Stara je okrog 500 let in ima kar 8 metrov obsega.
523
Reka Drava
Občine zgornje Dravske doline bodo izkoristile številne priložnosti, ki jih ponuja reka Drava. Ideja izhaja iz tradicije, da je bila...
757
Kmetija Lužnik
Z ispe, od tu in tam v zbirko starin. Kmetija Lužnik leži na nadmorski višini 560 metrov, na mirnem kraju s pogledom na Kope – ...
659
Kremzerjev muzej
Muzej starin je v lasti družine Kremzer in se nahaja v skednju nekdaj tu živeče družine Lobenwein.

VUZENICA-2

Sv. Primož na Pohorju


Popotnik, ki se odloči da bo zavil z glavne ceste Dravograd – Maribor proti slemenom Pohorja, bo najkrajšo pot našel pri Vuzenici. Tod naj bi že v davnih časih vodila stara furmanska pot iz Vuzenice (www.vuzenica.eu) do Sv. Primoža na Pohorju in naprej preko sedla Mačkovega križa do Slovenj Gradca.


Ko se iz gosto naseljene doline Cerkvenice odcepimo pri gostilni Prodnar na transverzalo do Kop, ali se peljemo z avtomobilom naprej po asfaltirani cesti, pridemo na hribovite obronke Pohorskega masiva. Mimo prvih samotnih kmetij skozi gozd pridemo do večje krčevine med Pohorskimi gozdovi. Na majhnem hribčku nas preseneti belina prijazne cerkvice Sv. Primoža Preprosta lepota te skromne Pohorske vasice prevzame vsakega obiskovalca, da postoji in se razgleda po tej čudoviti Pohorski pokrajini.


Vasica je zaselek z nekaj stanovanjskimi hišami, ki mu razpoznavnost daje prav cerkev Sv. Primoža. Cerkev, ki je prvotno stala na primoškem vrhu, je v listinah šentpavelskega samostana prvič omenjena leta 1436, sedanjo cerkev pa so začeli graditi leta 1789. Vasica leži prav ob vznožju Kop( www.kope.si ) Od tod je lep razgled na zelo kvalitetna smučišča na Pohorju. Še malo naprej po lepo vzdrževani cesti in že smo pod vrhom Pohorja na spodnji postaji sedežnice.


Seveda pa daje pokrajini poseben čar razgled na samotne kmetije ali celke, ki so na redko posejani po gozdni krajini. Gozdovi, gozdovi, … in samotne kmetije. Čudoviti panoramski razgledi privabijo popotnike, kolesarje in turiste, ki jim naravna krajina nekaj pomeni.


Samota in trdo življenje je obrusila Pohorce tako, da so navzven videti trdi in nedostopni ljudje. Ko pa vzpostavimo prvi stik nas preseneti gostoljubnost in prijaznost teh ljudi.


Bližnji sosedi sta fari Sv. Antona in Sv. Janeza, ki ga domači kličejo kar Šentjanž. Ljudje so v prizadevanjih za obstoj med sabo močno povezani. To potrjuje tudi Turistično športno društvo Sv. Primož na Pohorju – Šentjanž nad Dravčami, ki združuje omenjena dva sosednja zaselka. S svojo dejavnostjo prispeva k boljši kvaliteti življenja v kraju in vabi mlade, da ostanejo v domačem kraju.