Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

TURISTIČNA ZVEZA OBČINE ŠOŠTANJ

Naslov: Trg svobode 12, 3325 Šoštanj
Kontaktna oseba: Žan Delopst
Telefon, gsm: 031 602 036
Član RTZ SAŠKA od: 18 avg 2016
Nazaj na članstvo

Občina Šoštanj, po površini velika kar dobrih 95 km2, se ponaša s številnimi zanimivimi kotički vrednimi obiska. Zgodovina in razvoj Šoštanja sta tesno povezana z usnjarsko industrijo, ki je z zaprtjem Tovarne usnja Šoštanj konec devetdesetih let prejšnjega stoletja zamrla. V nekdanjih tovarniških prostorih je Občina Šoštanj uredila Muzej usnjarstva na Slovenskem. V Šoštanju imajo tudi mestno galerijo, ponosni pa so na prenovljeno vilo Mayer, kjer so razstavljena dela znanega domačega kiparja Ivana Napotnika, domoznanska zbirka Zvoneta Čebula in hortikulturna zbirka Alojza Konca. V vili je tudi poročna dvorana.

V bližini je tudi na dvorec Gutenbuchel, kjer so razstave v času Adventa in Velike noči.

Nad mestom bdi Pusti grad. Od tega lepo ohranjenega stolpa nekdanjega šoštanjskega gradu je prekrasnim razgled na celotno mesto in tudi Družmirsko jezero, ki je najglobje umetno jezero v Sloveniji. Nastalo je zaradi izkopavanja premoga. Območje ob jezeru sproti sanirajo, ob njem je urejena asfaltna pešpot, priljubljena tudi med tekači, kolesarji in rolerji. Razvoj turizma v občini zaznamujejo Terme Topolšica, ki so odmaknjene od mestnega vrveža v objemu gorskega zraka in spokojne tišine. Krasi jih tradicija zdravljenja in zdravilstva. Sedaj je tu nastal razkošen termalno-turistični kompleks s sodobnim wellness centrom. Šoštanj vabi tudi na pohode: po Trški, Ravenski ali Gaberški poti, učni poti v Gaberkah, vzpon na Sveti Križ ali najvišji vrh občine Šoštanj Smrekovec. Med potjo se lahko okrepčate na kmečkih turizmih.

OŠTANJ-2

Zveza združuje osem društev iz občine Šoštanj z namenom in ciljem pospeševanja turizma v občini. Organizira, ali je soorganizator večjih prireditev, kot so: Šaleški festival vina in piva, karneval Pust Šoštanjski, Veseli december, Golažijada in še druge. Vsako leto izvedejo nekaj zanimivih izletov po Sloveniji in tudi izven nje.