Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

TURISTIČNO DRUŠTVO PRISTAVA

Naslov: Ravne 104, 3325 Šoštanj
Kontaktna oseba: Bernard Kamenik
Telefon, gsm: 041 813 922
Član RTZ SAŠKA od: 18 avg 2016
Nazaj na članstvo

TD Pristava

Ravne 161, Šoštanj
Razno
Kontaktni podatki

Turistično društvo Pristava

Kontaktna oseba: Bernard Kamenik

Pristava je majhen zaselek na hribu, stisnjen med Gaberkami, Velunjo, Ravnami in razvalinami gradu Forhtenek. Leta 1996 se je nekaj domačinov združilo in ustanovilo Turistično društvo (TD) Pristava in pričelo delati na tem, da bi zaselek postal bolj prepoznaven ter lepši in zanimivejši za obiskovalce. Že takoj so pričeli z olepševanjem kraja in popravljanjem cest.

Ob prihodu na Pristavo pritegnejo pogled zanimivi smerokazi, ki obiskovalce pozdravijo, vodijo skozi zaselek, opozorijo na turistične točke, usmerjajo do posameznih domov domačinov in kažejo poti v druge vasi.V zaselku sta dva zelo pomembna objekta kulturne dediščine: razvaline gradu Forhtenek in opuščeni rov premogovnika. Postavljeni sta tudi dve spominski obeležji žrtvam druge svetovne vojne. Pri kmetiji Apat se nahaja družinsko obeležje, ob cesti v bližini prireditvenega prostora pa stoji spomenik trem neznanim padlim borcem XIV. divizije.

Z domačo »košto« se lahko okrepčate na turistični kmetiji Apat, divji svet okoliških gozdov pa vam približajo pri Ledineku.

Kakšen kilometer pod gradom Forhtenek so člani društva uredili prireditveni prostor z brunarico, urejenimi toaletami in šankom, kjer na leto organizirajo naslednje velike prireditve:

  • 1. maj: Srečanje občanov Občine Šoštanj
  • konec maja: Jajčerija
  • 15-25 junij: Oglarija, Žganjekuha
  • zadnja nedelja v avgustu: Veselica ob zaključku poletja

Največja in najbolj znana prireditev TD Pristava je Oglarija. Kuhanje oglja je dandanes skoraj izumrlo in le redki starejši mojstri se tega težavnega in dolgotrajnega dela še lotijo.

Prireditveni prostor je možno ob predhodni rezervaciji izkoristiti tudi za izvedbo piknikov.

TD Pristava

Grad je bil zgrajen ob koncu 13. stoletja. Zaradi majhnega posestva je bil njegov pomen omejen le na varovanje severnega Šoštanjskega gospodstva. Do leta 1635, ko je bil grad močno poškodovan v kmečkem uporu, se je zamenjalo veliko lastnikov. Danes lahko na tem mestu občudujemo še vedno dobro ohranjene več stoletij stare zidove. Tik pod vznožjem gradu se je pred vzponom na vrh razvalin možno odpočiti na klopci, ki se nahaja v senci stoletne lipe. Še bolje pa je, da jo takoj mahnete po lepo urejeni potki na vrh razvalin, saj se od tod odpira čudovit razgled na Šaleško dolino in daljno okolico.

Po ustnem izročilu naj bi bil povod za gradnjo premogovniškega rova v letih med 1890 in 1905, najdba premoga na tem mestu. Okoliški kmetje so se dela lotili ročno, a bolj ko je izkop napredoval v notranjost hriba, manj je bilo sledu o premogu. Zato so izkop prekinili in rov je ostal zapuščen vse do leta 1999, ko so ga člani TD Pristava popravili in tako omogočili ogled obiskovalcem. Rov se razsvetli s pomočjo dinama na kolesu, katerega mora poganjati eden od obiskovalcev. Obisk obeh zgodovinskih objektov je možen vsak dan.

Turistična kmetija Apat leži na idiličnem hribčku nad Gaberkami, na 500m nadmorske višine. Kmetija obsega okrog 20 ha gozda in prav toliko obdelovalnih površin, na katerih pridelajo hrano za 45 glav goveje živine, zase in za potrebe gostov. Vinograd in sadovnjak služita za proizvodnjo domačega vina, jabolčnika, jabolčnega ali grozdnega soka in domačega žganja, kamor namočijo dišavnice in zeli za vse vrste bolezni. Z domačo hrano in pijačo lahko naenkrat postrežejo 55 gostom. Manjši skupini lahko postrežejo tudi v »hiši«, kjer se nahaja krušna peč. Pri njih se lahko do sitega najeste v krušni peči pečenega kruha, raznovrstnih potic, zavitkov in peciva, suhomesnatih izdelkov, zaseke, skute s čebulo in bučnim oljem, zelenjave iz škafa ali sezonske zelenjave in domačih kuhanih jedi po predhodnem naročilu.

Turistična kmetija Apat
Gaberke 214,
3325 Šoštanj

Obratovalni čas:
Vsak dan v tednu po predhodnem naročilu Osebno ali na telefon: 03 891 33 39