Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

TURISTIČNO DRUŠTVO ŠALEK

Naslov: Šalek 24, 3320 Velenje
Kontaktna oseba: Zlatko Bartolac
Telefon, gsm: 051 365 119
Član RTZ SAŠKA od: 21 apr 2016
Nazaj na članstvo

Grad Šalek

Šaleška dolina je nekdaj slovela kot dolina gradov. S katerekoli strani se obiskovalec bliža Velenju, ga pozdravi grad. Naselje Šalek in Šaleška dolina nosita svoje ponosno ime po gradu Šalek, ki je nastal v 12. stoletju in je najstarejši grad v dolini. Grad Šalek je v svoji turbulentni zgodovini prehajal iz rok v roke številnih plemiških družin in tudi škofije Krka na Koroškem. 

Dejstvo, da je dolina dobila ime po gradu, je posebnost v slovenskem prostoru, kot je bil poseben tudi grad Šalek. V današnji razvalini se je od gradu praktično ohranil le še stolp, ki je v tlorisu trikotne oblike in je kot tak enkraten v slovenskem prostoru. S svojimi do 2,5 metra debelimi stenami in odlično strateško lego je omogočal nadzor nad Šaleško dolino. Ena izmed številnih legend, ki izhajajo iz njegove burne zgodovine pravi, da so se turške topovske krogle, ko so le-ti napadali Velenje, od grajskega stolpa enostavno odbijale. Leta 1676 je grad prvič pogorel. Po obnovi so ga v last dobili gospodje Gebelkhoven, vendar je leta 1770 grad spet pogorel. Po legendi je bil tistega nesrečnega dne na gradu glasen ples. Zunaj se je razdivjala nevihta, v grad je udarila strela, zaradi glasne glasbe pa tega niso opazili dokler ni bila že vsa streha v ognju

  aleški grad

Trudimo se, da bi ohranili in nadaljevali s tradicijo kulturnih prireditev kot so:

  • Starotrški dan.
  • Pokop Pusta.
  • Ob kresu se dan obesi.
  • Folklorna prireditev.
  • Ličkanje koruze.
  • Po mejah krajevne skupnosti.
  • Čistilna akcija…

VELENJE OD MARIJE-2

Turistično društvo je bilo ustanovljeno leta 1999(2000). Z namenom in željo ohraniti vaške znamenitosti, stare navade in običaje, in v skrbi za lepšo podobo vasi in okolice. Trudimo se, da bi ohranili in nadaljevali s tradicijo kulturnih prireditev.

Društvo skrbi tudi za medsebojno povezovanje krajanov. Dobro sodelujemo z gasilci PGD Šalek, krajevno skupnostjo in OŠ Šalek. V šolskem letu 2011-12 je pričel z delovanjem turistični podmladek na OŠ Šalek pod vodstvom ravnateljice Irene Poljanšek – Sivka in  mentorice Marjane Bračič. Svojo znanje in ustvarjalnost z zagnanostjo prenašata na pomladek.
Aktivno se vključujemo tudi na prireditve mestne občine Velenje, Tic Velenje in Turistične zveze Velenje.
Vljudno vas vabimo, da nas obiščete na naših prireditvah in si ob enem ogledate našo lepo vas  in edinstven grad Šalek.

ALEK