Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

TURISTIČNO DRUŠTVO VITANJE

Naslov: Grajski trg 1, 3205 Vitanje, Občina Vitanje
Kontaktna oseba: Peter Mauc
Telefon, gsm: 051 632 112
Član RTZ SAŠKA od: 18 avg 2016
Nazaj na članstvo

O Vitanju

Naselje Vitanje leži na južnem obronku Pohorja, v gorski kotlini ob potoku Hudinja, ki sprejema tu še potoka Hočno in Jesenico. Današnje naselje se je razvilo iz dveh nekdaj ločenih naseldbin - stare Vitanjske vasi na SV kotline in trga Vitanje, pod grajskim hribom. Danes so že stare stavbe precej spreminjali, več v notranjosti kot v zunanjosti. Še vedno je v veliki meri ohranjena srednjeveška zasnova. Trško jedro je ohranilo značilno obulično zazidavo in lijakast vstop v trg. Staro trško jedro ima lastnost kulturnega naseldbinskega naselja, saj je Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Celje odredil varstveni režim II. stopnje. To pomeni, da se lahko adaptacija hiš v trgu dela le pod nadzorom strokovnjaka. Na "vasi" sodi med najpomembnejše stavbe župnišče, ki je krito z bobrovcem. Kronogram nad vhodnimi vrati nam pove, da je župnišče bilo postavljeno 1845. leta in je kvaliteten primer arhitekture tega časa.

Ob križišču cest Vitanje - Celje - Slovenj Gradec stoji stavba, ki je prav tako zgodovinskega pomena. To je sedanja gostilna "Rupnik". Hišna številka te stavbe je Vitanje 84. Osrednji poudarek ulične fasade predstavlja kamnit, pravokoten portal s široko preklado. Na njem sta izklesana dva leva, ki držita rastlinsko kito, ta pa oklepa monogram F.R. (Franc Rupnik) in letnico 1811. Stavba ima lastnost kulturnega spomenika.

Hiša Vitanje 92 stoji tik nad glavno cesto za Stranice. Zunajščino so precej neustrezno spremenili. Stavba je bila zgrajena kot benificiatna hiša Gasparja Jožeta Zamlika. Na podstrešju je na tramu vidna letnica 1750, vendar arhitekturne sestavine kažejo na njen zgodnjeresnesančni nastanek. Pri stavbi so pomembni še: arkadirano marmornato stopnišče, obočne konstrukcije in dekorativnost nekdanje kapele.

V Vitanje se lahko pripeljete iz Celja preko Socke, iz Slovenskih Konjic preko Stranic in iz Slovenj Gradca ali Velenja preko Doliča. Če se boste odločili za obisk našega prijetnega kraja, vas prisrčno vabimo!

HOLCERIJA 2017

NEDELJA 13. AVGUST 2017

PROGRAM:

od 10. do 18. ure - Razstava ročnih del (v avli Kulturno - gospodarskega središča evropskih vesoljskih tehnologij) 
ob 14. uri - Prihod zastavonoš, vitanjske Godbe na pihala ter Twirling kluba, povorka s predstavitvijo starih kmečkih običajev 
ob 15.30 - Revija narodnozabavnih ansamblov 
od 18.30 dalje - Zabava z ansamblom ter gosti in izbor Miss Holcerije 

NASTOPAJOČI: 

-ANSAMBEL SAŠA AVSENIKA,
-ALYA, 
-ANSAMBEL BRATOV POLJANŠEK, 
-MIRO KLINC-KLOBASEKOV PEPI, 
-ANSAMBEL BRATOV SLATINEK.

Prireditev bo pod šotorom v vsakem vremenu. 

VABLJENI!

Nova Olcarka 2017

Občina Vitanje v sodelovanju s Turističnim društvom Vitanje gradi novo ‘olcersko hiško’. Nova pridobitev bo zamenjala dotrajano Olcerko, ki bo stala tik ob KSEVT-u in športnem igrišču. Predsednik turističnega društva Vitanje, Peter Mauc je povedal, da bodo prostor oddajali vsem društvom v kraju, pa tudi posameznikom za individualne najeme. Uredili bodo tudi okolico, pri tem pa aktivno sodelujejo člani Društva upokojencev Vitanje, ki bodo uredili balinišče in kegljišče na prostem. Župan Občine Vitanje, Mirko Polutnik je pojasnil, da bodo obnovili tudi otroška igrala.

Kulinarična ponudba

Gostilna Kuzman
 
 Kuzman 0001Kuzman 0005
IMG 2693IMG 2709
 
 
Gostišče se nahaja na vasi v Vitanju. Stavba gostišča je stara preko sto let in je leta 1932 pogorela. Takrat so hišo obnovili. Z dejavnostjo gostinstva se rod Kuzmanovih ponaša s tridesetletno tradicijo. Kuzmanovi so hišo večkrat prenovili, nazadnje leta 1993, ko so obnovili zunanji del in na prednji del fasade dali naslikati tudi grb občine Vitanje.
Sedaj vodi gostišče ga. Marta Kuzman, na pomoč priskočijo tudi vse tri hčerke. Sicer imajo zaposleni še dve delavki in enega pripravnika. Ob ponedeljkih popoldan je gostilna zaprta.
V Vitanju je to edino gostišče s prenočiščem. Imajo dve sobi in lahko sprejmejo 10 prenočišč. Pri Kuzmanovih so že gostili goste domala iz vse Slovenije in tudi iz drugih držav (Švice, Nemčije, Španije, Francije). Gostje se h Kuzmanovim vedno radi vračajo.
Ga. Kuzman poudarja, da sta prijaznost in nasmeh vodilo gostinske ponudbe.
Poleg standardnih jedi vam pri Kuzmanu postrežejo z domačo gobovo juho, Kuzmanov zrezek in zrezek Vitanjčan, Noordungova palačinka in še marsikaj drugega. Ko se v Vitanju odvija Holcerija, pa pri Kuzmanovih poskrbijo za pravo "olcarsko južino", postrežejo vam namreč z govejo juho, pečenko, žganci z ocvirki in kislo zelje.
Gostišče ima dve posebni sobi. V Večjo posebno sobo lahko sprejmejo do 60 ljudi, v manjšo pa 12. Sprejemajo rezervacije za zaključene družbe. Pri njih se vrstijo poroke, krsti, birme, obhajila, rojstni dnevi... V Vitanju se že 25 let odvija srečanje kvartopircev in zadnjih 10 let je njihova točka stalnica prav Kuzmanovo gostišče.  
 
Kontakt:
Marta Kuzman
Na vasi 20, Vitanje
tel: 03/ 5775 046
 
Gostilna Čebelica
 
 
Ob poti iz Vitanja proti sv.Vidu vas na sončnem pobočju južnega Pohorja vabi gostilna »Čebelica«. Tu se boste lahko nadihali svežega zraka. Čudovit, s soncem obsijan razgled na Paški Kozjak, Stenico in vitanjsko kotlino vam bo polepšal dan v družbi prijaznih gostiteljev, ki vas bodo postregli z domačo hrano. Nudijo govejo juho z domačimi rezanci, štruklje in dobrote iz krušne peči. Vina iz okoliških vinotočev pa bodo polepšala vaš rojstni dan ali obletnico. 
 
Kontakt:
Jožica Kušar
Vitanjsko Skomarje 5, Vitanje
tel: 03/ 5775 087
 
Kava bar Rupnik
 
Rupnik 0001 610x406Rupnik 0002 610x406
 
Kava bar Rupnik deluje v hiši, ki jo je zgradil praded Hermana Potočnika Noordunga.
Posebnost njihove ponudbe je kava NOORDUNG, če svoj obisk pravočasno najavite, vam za pogostitev pripravijo tudi domače pecivo.
 
Kontakt:
Irena Jančič
Na vasi 17, Vitanje
tel: 03/ 5775 480

VITANJE-2

O društvu

Logotip društva:

logo

Vitanje se ponaša z bogato naravno, kulturno, etnološko in krajevno zgodovino. Tako kot kraj Vitanje ima tudi TD Vitanje svoje korenine v preteklosti. V košu svojih prireditev pa imamo spravljeno veliko tradicionalnosti. Ena največjih prireditev je Holcerija.

Turistično društvo Vitanje je bilo ustnovljeno leta 1960. Predsednik društva je g. Javornik Jožef. Društvo danes šteje že okoli 90 članov.

Poleg Holcerije smo na svoj seznam uvrstili kar nekaj tradicionalnih prireditev in srečanj. Med drugim tudi delovno tekmovanje v Zrečah, kamor nas vsako leto povabi sosednje društvo.

Ognjemet se ne prižge samo v čast Holceriji, v vsej svoji razkošnosti zažari tudi ob pričakovanju novega leta. Člani društva smo organizatorji ali soudeleženci v čistilnih akcijah, sodelujemo tudi pri sami ureditvi kraja. Znamo se povezovati z ostalimi društvi in se poveseliti na vsakoletnem izletu, kjer nikoli ne manjka dobre volje, petja in prijaznih besed.

Pred kulturnim domov stoji okrašen logotip TD Vitanja in kaže na aktivnost članov. Ker idej najbolj aktivnim članom nikoli ne zmanjka, smo letos turistični objekt na igrišču prenovili, krstili in ga poimenovali "Olcarka".

Dokazov, da je v društvu volja, vztrajnost in veliko predanosti ter prostovoljnosti je še mnogo več. V društvu si takšnih članov vedno želimo, zato vabljen si tudi ti.

 Nov upravni odbor TD Vitanje

Upravni odbor TD

Z leve proti desni:

Roman Kričaj - član

Petra Bukovec Mauh - blagajničarka, turistična vodička

Jože Brodej - član

Peter Mauc - predsednik

Vili Petaci - ćlan

Jože Javornik - podpredsednik

Andreja Mlakar - članica. turistična vodička

Dejan Fijavž - tajnik

manjka Andraž Pogorevc - član

Lejp vijtanski puzdrav, pa prijte keda knam!