Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

TURISTIČNO DRUŠTVO VRBA VRBJE

 romana.pavic73@gmail.com 

Naslov: Vrbje 18, 3310 ŽALEC
Kontaktna oseba: Romana Pavič
Telefon, gsm: 031 526 811
Član RTZ SAŠKA od: 17 avg 2016
Nazaj na članstvo

ALEC-1GrižePetrovčeALEC-2

Ribnik Vrbje

Ribnik Vrbje

Ribnik Vrbje je prijeten kraj za izlet s kolesom, sproščujoče sprehode ali oddih v neokrnjeni naravi. Na poti do jezera in ob njem si lahko ogledate galerijo na prostem ali se sprehodite po 3 km dolgi Ekološki učni poti Vrbje, ki poteka po ravnini okoli jezera in je označena z zanimivimi informativnimi tablami. Ob jezeru, kjer je tudi informacijski center Vrbje, so postavljena igrala za otroke, v centru pa si lahko sposodite tudi različne družabne igre in palice za nordijsko hojo. Možno si je sposoditi tudi daljnoglede za opazovanje ptic.

O ribniku

Južno od Žalca, tik ob Savinji, se nahaja zanimivo zavarovano območje, katerega osrednji del je ribnik Vrbje, ki meri dobrih 13 ha in je v tem delu doline največja stoječa voda. Ob ribniku in v njem najdemo veliko razlilčnih živalskih in rastlinskih vrst. V ribniku gojijo toplovodne ribe krapovce, ob jezeru pa živi več kot 130 različnih vrst ptic. Na bregu ribnika raste veliko različnih rastlin, med njimi je veliko tudi užitnih in zdravilnih.

Ekološka učna pot Vrbje

Ekološka učna pot poteka okoli jezera in je dolga približno 3 km. Pot je označena s tablami, na katerih je glava čopastega ponirka, ki vas vodi in usmerja po celotni poti. Ob poti so tudi zanimive informativne table, na katerih so predstavljene bistvene značilnosti območja. Pot je speljana na območju med Savinjo in Strugo, kjer so se ohranili zanimivi življenski prostori, kot so ostanki poplavnega gozda, mejice s travniki, reka s prodišči ter seveda ribnik. Omenjeni življenjski prostori so v dolini redki ali jih sploh več ni. Pot poteka v celoti po ravnini in je brez težav dostopna vsem starostnim skupinam v vseh letnih časih.